Mecliste partilerin grup hazırlıkları başladı
Seçimlerin ardından Meclis’teki yoğunluk devam ediyor.
Türkiye’nin 28. Dönem Milletvekilleri yeni görevlerine başladı.
Yeni yasama dönemi başladı, milletvekillerinin yemin töreni 3 Haziran’da sona erdi.
Adalet ve Kalkınma Partisi 267, Cumhuriyet Halk Partisi 130, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 57, Milliyetçi Hareket Partisi 50, İYİ Parti 44, Demokrasi ve Atılım Partisi 15, Saadet Partisi 10, Gelecek Partisi 10, Refah Partisi 5 Yine İşçi Partisi Türkiye 4 Demokrat Parti 3, İşçi Partisi 2, Halkların Demokratik Partisi 2 ve Demokratik Sol Parti 1 milletvekili.
Meclis’te kümelenme hazırlıkları başladı
Bu kapsamda Meclis’te kurulacak gruplar da gündemde.
En az 20 milletvekili olan siyasi partilerin Meclis’te kümelenme hakkı vardır.
Farklı siyasi partilerden bağımsızların veya milletvekillerinin toplam sayısı 20’yi bulsa bile bunların bir araya gelip grup oluşturmaları mümkün değildir.
Anayasa ve İç Tüzük, yasama ve denetim faaliyetlerinde milletvekilleri dışındaki siyasi partileri değil, siyasi parti gruplarını ele almaktadır.
Siyasi parti grupları Başkanlık Divanı’nda ve komisyonlarda üye sayısına göre temsil edilmekte ve Meclisin bütün faaliyetlerine güçleri nispetinde katılmaktadırlar.
Grup oluşturan tarafların ayrıcalıkları
Siyasi parti kümeleri, cumhurbaşkanı adayı gösterme hakkına sahiptir.
En çok üyeye sahip iki siyasi parti kümesi; Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile TBMM İçtüzüğü’nün şekil ve esas itibarıyla Anayasa’ya, anayasa değişikliklerinin ise sadece şekil yönünden Anayasa’ya aykırı olduğu teziyle Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açma yetkisine sahiptir.
Genel Kurul’da gruplar adına yapılan konuşmalara 20 dakika süre verilirken, milletvekillerinin yapacağı konuşmalar 10 dakika ile sınırlıdır.
Siyasi parti grupları, bulundukları kümenin üye sayısı oranında Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda üye bulundurabilirler.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kümeleri bulunan siyasi partilerin her birinden birer üye Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’nda da yer almaktadır.