Ekonomi

GSO Başkanı: Firmalar Yeşil Mutabakat kriterleri için hazırlıklara başlamalı

Gaziantep Sanayi Odası Yürütme Konseyi Başkanı (GSO) Adnan Ünverdi, sanayiyi ve ihracatı doğrudan etkileyecek AB Yeşil Anlaşma kriterlerine firmaların ilgisini artırarak bir an önce hazırlıklara başlaması gerektiğini belirtti.

Ünverdi, üretim ve ihracat yapan Gaziantep firmalarını yeşil üretim yol haritalarını belirlemek üzere Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’ne davet etti.

Firmalara telefonla seslenen Adnan Ünverdi, sınırda karbon vergisi düzenlemesinin her geçen gün yaklaştığının altını çizerek, Gaziantep’te hazırlık yapan firma sayısının yeterli düzeyde olmadığına dikkat çekti.

Yeşil Uzlaşma Eylem Planı’nın uygulama takvimi çerçevesinde 1 Ocak 2026 prestijiyle AB ve ABD gibi ülkelerde sınırlarda karbon vergisi getirilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Ünverdi, Gaziantep’ten dönüşüm hazırlıklarına şimdiden başlayan firmalar özellikle karbon ayak izi konusunda istenilen seviyede değil.

Bu süreçte pandemi, deprem ve ekonomik kuralların getirdiği zorlukların işletmeler üzerindeki etkisine işaret eden Ünverdi, sorunlar yaşansa da yeşil üretime geçişin arka planda kalacak bir iddia olmadığını ve özellikle ihracatçı firmaların sürdürülebilirliği için bir gerekliliktir.

Zamanın çabuk geçtiğinin ve bugünden yola çıkanların yarının kazananları olacağının altını çizen Ünverdi, “Maalesef dünyada farklı krizlerin birbirini takip ettiği bir dönemden geçiyoruz. Savaşlar, gerilimler olsa da, afetler, krizler, gelişme devam ediyor ve ekonomi en belirleyici faktör olmaya devam ediyor. Güçlü olmalıyız. Yeşil üretim ve dijitalleşme ekseninde yeni bir ticaret döngüsü bizi bekliyor. AB Yeşil Düzeni burada en öne çıkacak. Yükümlülüklerini yerine getiren ülke firmaları rakiplerinin önüne geçerken, hazır olmayan ülkeler sınırda karbon vergisi ödemek zorunda kalacak. uzun yıllardır ihraç ettikleri eserler. Ülkemiz ve şehrimiz için en değerli ve en büyük pazar AB ülkeleridir. Üretimimizin yarısını bu ülkelere ve ihracat birim değerleri en yüksek gelişmiş ülkelere ihraç ediyoruz.” Başta Uzak Doğu ülkeleri olmak üzere tüm rakiplerimizin önündeyiz” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası olarak kent sanayisini bu sürece hazırlamak için öncü ve örnek çalışmalar yürüttüklerini belirten Ünverdi, “Sanayimizin, ihracatımızın sürdürülebilirliğini sağlamak, katma değeri artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. üretimimizde değer.Yeşil dönüşüm konusunu ilk başlatan ve bu alanda lider bir kurumuz.Ülke sanayi ve ihracatında ilk 6’da yer alan ilimizin bu konuda rol model olmasını istiyoruz. “Yaptığımız çalışmalar çerçevesinde kendileriyle görüşmeye devam ediyoruz. Yaşadığımız deprem bu süreci sekteye uğratsa da yeşil üretim için kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bundan sonra yeşil üretime geçişte adımlarımızı hızlandıracağız. Gerekli alt yapıyı zaten oluşturduk” dedi.

Ünverdi, GSO’nun yürüttüğü yeşil dönüşüm çalışmalarını şöyle sıraladı:

“Türkiye’de bir ilke imza atarak Gaziantep Organize Sanayi Bölgemizin İklim Eylem Planını hazırladık. En başından beri yeşil OSB olmasını hedeflediğimiz Ayakkabıcı Terlik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için yeşil OSB fizibilite çalışmasını gerçekleştirdik. Nisan ayında düzenlediğimiz ‘Yeşil OSB’ tanımının mevzuata girmesi için Yeşil ve Dijital Dönüşümün Desteklenmesi Projesi, altyapısını hazırladığımız çalışmalarımızın ne kadar isabetli olduğunu ve sağlanan teşviklerin Türkiye’ye kazandıracağını bir kez daha gösterdi. çalışmalarımıza değerli katkılar sağlıyor.”

Ünverdi açıklamasının son bölümünde, “Yaptığımız toplantılarda ve yazışmalarda bu sürecin değerini çok daha yerinde görme fırsatı buluyoruz. İşletmelerimizi bu sürece hazırlamaları için yönlendiriyoruz. Mutlaka bizimle iletişime geçsinler, gerçekleştirelim” dedi. dönüşüm birlikte.” – GAZİANTEP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu